Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΤΑ
Μετά από την διατύπωση πρακτικών ερωτημάτων σχετικών με την νομική στήριξη, που δικαιούνται οι συνάδελφοί μας γνωστοποιούμε εκτός από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τα πρακτικά βήματα, που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε οι εργαζόμενοι των Περιφερειών να γνωρίζουν τι δικαιούνται και τι πρέπει να απαιτούν για το ζήτημα αυτό.
Η συγκεκριμενοποίηση αυτή, είναι επίσης απαραίτητη γιατί υπάρχουν Περιφερειακές Αρχές, που συνεχίζουν σκόπιμα να βάζουν προσκόμματα στην εφαρμογή της ρύθμισης καθώς και άλλες, που αρνούνται να παρέχουν την προβλεπόμενη νομική στήριξη σε συναδέλφους που την χρειάζονται.
Ο ν.4483/2017 (ΦΕΚ 107/Α΄/31-7-2017) με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας – Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 102 αναφέρεται στην «Νομική στήριξη υπαλλήλων Ο.Τ.Α.» και προβλέπει τα εξής:
“H περίπτωση στ΄ της παρ. 5 του άρθρου 244 του ν. 3852/ 2010 αντικαθίσταται ως εξής: «στ. Οι Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών υποχρεούνται να παρέχουν νομική υποστήριξη στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτούς, ενώπιον των Δικαστηρίων ή των Δικαστικών Αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης αυτών για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Η ανωτέρω νομική υποστήριξη δεν παρέχεται σε περίπτωση ποινικής δίωξης αυτών ύστερα από καταγγελία εκ μέρους της Υπηρεσίας. Η νομική εκπροσώπησή τους συντελείται από δικηγόρο του δήμου ή της περιφέρειας, ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου προς τον οικείο δήμαρχο ή περιφερειάρχη, θετική εισήγηση της Υπηρεσίας και απόφαση της οικονομικής επιτροπής. Αν δεν υπηρετεί δικηγόρος με πάγια έμμισθη εντολή, η εκπροσώπηση γίνεται από πληρεξούσιο δικηγόρο, σύμφωνα και με τις διατάξεις των άρθρων 72 και 176 αντιστοίχως. Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται και για τους αιρετούς των δήμων και των περιφερειών.»”.
Επίσης στην σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ (οικ. 39456/ 17 Νοεμβρίου 2017) αναφέρονται τα εξής: «Με την παρούσα διάταξη επεκτείνεται η νομική κάλυψη των υπαλλήλων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η οποία προβλεπόταν στο άρθρο 244 του ν.3852/2010 και στους υπαλλήλους των Νομικών τους Προσώπων και αντικαθίσταται η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΟΤΑ από εισήγηση της Υπηρεσίας.».
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η μόνη προϋπόθεση που τίθεται για να ζητήσει ένας συνάδελφος νομική κάλυψη είναι η μη άσκηση ποινικής δίωξης του ύστερα από καταγγελία εκ μέρους της Υπηρεσίας.
Τα πρακτικά βήματα, που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:
- Ο συνάδελφος στον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή έχει κληθεί να καταθέσει σε προκαταρκτική εξέταση καταθέτει αίτημα νομικής στήριξης από την Περιφέρεια στην οποία υπηρετεί, προς το Γραφείο Περιφερειάρχη, απευθείας ή μέσω της υπηρεσίας του. Στο αίτημα του συναδέλφου πρέπει να περιλαμβάνεται περιγραφή της υπόθεσης, ο προτεινόμενος δικηγόρος και η προτεινόμενη δαπάνη.
- Ο Περιφερειάρχης αφού εξετάσει το αίτημα και διαπιστώσει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του νόμου, αποστέλλει το αίτημα στην αρμόδια Δ/νση Οικονομικών προκειμένου να συντάξει θετική εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας (για έγκριση της σχετικής δαπάνης). Αναφέρουμε ότι πριν την ρύθμιση του ν.4483/2017 ο Περιφερειάρχης έπρεπε να στείλει το αίτημα στην Νομική υπηρεσία και αυτή στη συνέχεια έπρεπε να ετοιμάσει την σχετική εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή. Όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο δεν απαιτείται πλέον εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας. Βέβαια στην «συνδρομή των προϋποθέσεων του νόμου» συμπεριλαμβάνεται και η τεκμηριωμένη άποψη της Νομικής υπηρεσίας προς τον Περιφερειάρχη ότι δεν είναι δυνατή η εκπροσώπηση του υπαλλήλου από δικηγόρο της Περιφέρειας (π.χ. λόγω έλλειψης εμπειρίας και εξειδίκευσης σε ποινικές υποθέσεις, λόγω της σχεδόν πλήρους ενασχόλησης της Νομικής Υπηρεσίας με υποθέσεις που εξετάζονται κατά βάση από διοικητικά δικαστήρια).
- Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας το εντάσσει ως θέμα και αποφασίζει:
– Με την πρώτη συνεδρίαση αποφασίζεται το ύψος του ποσού που θα διατεθεί. Ακολουθεί η έκδοση απόφασης Ανάληψης Υποχρέωσης από τη Δ/νση Οικονομικών και εν συνεχεία,
– Με την δεύτερη συνεδρίαση ανατίθεται σε δικηγόρο η εκπροσώπηση του υπαλλήλου.
Απαιτούνται δηλαδή 2 συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.
Σημειώνουμε ότι από την διατύπωση του νόμου προκύπτει ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της παροχής νομικής υποστήριξης και δεν τίθεται θέμα έγκρισης του αιτήματος από την Οικονομική Επιτροπή. Άλλωστε και ο ίδιος ο Νόμος μιλά για «θετική» εισήγηση της Υπηρεσίας. Δηλαδή δεν τίθεται θέμα για «αρνητική» εισήγηση και επομένως ούτε και για «αρνητική» απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Σημειώνουμε επίσης ότι:
– Για την πληρωμή της δαπάνης θα πρέπει να εκδίδεται τιμολόγιο από τον δικηγόρο, που αναλαμβάνει την υπόθεση στο όνομα της Περιφέρειας.
– Πριν πραγματοποιηθεί η δαπάνη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία των εγκρίσεων, μέχρι και η ανάρτηση της απόφασης στη «Διαύγεια».
– Εννοείται ότι τα ποσά που αιτούμεθα για έγκριση πρέπει να είναι «λογικά» και βέβαια δεν αποστέλλονται τα σχετικά εντάλματα για προληπτικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή τα ποσά είναι «μικρά».